Case  

Viking Line: ”NanoLearning påminner våra medarbetare om det dom redan visste.”

På Viking Line är utbildning om IT-säkerhet obligatoriskt. Från början riktades NanoLearning från Junglemap bara till anställda på land, men personalen ombord önskade att också få ta del av utbildningen. – Våra medarbetare gillar att NanoLearning påminner dem om saker de redan visste, säger Alexander Östergård, Head of IT- Infrastructure & Security på Viking Line.

Informationssäkerhet
Lärande
Viking Line: ”NanoLearning påminner våra medarbetare om det dom redan visste.”

Ombord på en färja från Viking Line arbetar ca 200 personer och av dem har ca 30–40 personer tillgång till egna datorer. Men alla anställda kommer i kontakt med företagets IT-miljö på ett eller annat sätt. Det gör att det är viktigt att ge alla tillgång till kurser i informationssäkerhet. Önskemålen om just NanoLearning från Junglemap även ombord, kommer faktiskt från de anställda.
- Många ur personalen ombord har tidigare tagit del av NanoLearning när de arbetat i projekt i land och sen undrat varför de inte vi får ta del av den utbildningen ombord, berättar Alexander Östergård.

Idag finns NanoLearning i informationssäkerhet även tillgänglig ombord - på datorer som delas av flera personer. Det gör att fler kan göra lektionerna, även om det blir svårare att följa upp vem som har gjort kursen.

Säkerheten i ryggmärgen

Det många i personalen beskriver är att de ”blir påminda om saker de redan visste”. På ett sätt själva essensen i NanoLearning som metod för att över tid öka medvetenheten.

Alexander Östergård berättar att han de dagar när NanoLearning-lektioner gått ut, kan höra folk säga att ”idag var jag en riktig stjärna” ute i korridorerna. Ett av många bevis på att den så kallade STAR-modellen som handlar om att stanna upp, tänka till, fråga och reagera, faktiskt börja sätta sig i ryggmärgen hos många anställda.

Just nu inväntar Viking Line resultatet av en längre anti-phishing kampanj och där syns redan tydliga tecken på vad som triggar folk att klicka på felaktiga länkar. Samtidigt märker man i företagets system för ärendehanteringen att mängden ärenden som handlar om misstänkta mejl och felaktiga länkar ökar. Även det ett påtagligt tecken på att medvetenheten ökar och att medarbetarna lär sig att vara restriktiva.

Samtidigt är detta med att skapa en säkerhetskultur en balansgång. Det finns anställda som blir provocerade av att få Phishing-mejl från den egna organisationen, men det leder samtidigt till bra och viktiga diskussioner.
- Egentligen vill vi ju ge guldstjärnor till dem som gör fel, säger Alexander Östergård. Att erkänna och berätta att något blivit fel, är en viktig del i ett fungerande säkerhetsarbete.

 IT-hoten finns kvar

När Viking Line blickar framåt känns det naturligt att fortsätta med Junglemaps kurser i informationssäkerhet. Både IT-miljön och cyberhoten kommer att finnas kvar och samarbetet med Junglemap fungerar bra. Allt ifrån stöd i att sätta upp kursplaner från Customer Success Managern till AD-kopplingen som gör att nyanställda lätt kommer in i det som Alexander Östergård kallar ”NanoLearning-loopen”. 

Dessutom är möjligheten att skapa utbildningarna och göra enkla anpassningar i företagets fyra olika språk en fördel i sig. En annan bonus är att många medarbetare vittnar om att de även blir mer vaksamma och medvetna privat.
- Folk blir verkligen IT-klokare även hemma, konstaterar Alexander Östergård och det stärker även företagets IT-säkerhet.

Tre fördelar

Viking Lines erfarenhet av NanoLearning från Junglemap
Icon

Enkla anpassningar

AD-kopplingen gör det lätt för nyanställda att komma in i loopen.

Icon

Phishing-tester ger resultat

Företaget får direkt kvitto på utbildningseffekter och utmaningar.

Icon

Repetition och reflektion

Deltagarna uppskattar att bli regelbundet påminda.  

Case   23 november 2022