Som ISO27001-certifierat företag krävs det att Parajett utbildar sin personal i informationssäkerhet. Tidigare höll Carina Hellborg själv i den utbildningen, men sen kom pandemin. Helt plötsligt var inte folk på plats och det gällde att ställa om och tänka nytt. En av insatserna blev att börja använda NanoLearning som utbildningsmetod.
Olika tillgång till digitala verktyg
Tillgången till digitala hjälpmedel ser väldigt olika ut och skillnaderna blev tydligare med pandemin. Före covid-19 hade t.ex inte alla medarbetare personliga e-post-adresser. Och möjligheten att koppla upp sig eller att jobba hemifrån skiljer sig mycket. Det gäller att göra utbildningen tillgänglig för alla.
- Vi har satt upp ”kiosk-datorer” där våra medarbetare kan ta del av nyheter på vårt intranät och även göra sina NanoLearning-lektioner, berättar Carina Hellborg. Och de har naturligtvis rätten att avsätta tid för det.
Även FSC-certifieringen innebär att Parajett måste att informera och utbilda i olika typer av regeländringar. Dessutom träffar Carina Hellborg alla nyanställda för en genomgång kring innebörden av de olika ISO-certifieringarna som företaget har. NanoLearning har blivit ett utmärkt komplement till den fysiska utbildningen kring informationssäkerhet och GDPR.
Skillnaden i genomförandet av utbildning mellan olika kategorier av medarbetare, är en utmaning. Inte minst bland medarbetare som främst använder datorer för att styra produktionsprocesser och inte som kommunikationsmedel.
- Sen jobbar produktionen i skift och där kan det vara svårt för mig att följa upp. Därför blir det extra viktigt att cheferna är med och följer upp utbildningen.