På uppdrag av SKR har Junglemap tagit fram NanoLearning-kursen Förebygg vårdrelaterade infektioner inom ramen för det nationella Vinnova-projektet VRI Proaktiv. Kursen har sedan hösten 2021 varit tillgänglig för alla typer av vårdaktörer över hela landet i syfte att stärka förståelsen för varför det är viktigt att förebygga vårdrelaterade infektioner.
- Kurser i rutiner för vårdhygien har vi redan gott om, konstaterar Anna Frej, sjuksköterska och tidigare delprojektledare för VRI Proaktiv. Poängen med NanoLearning är att det inte finns någon lika enkel utbildning.
Rutinerna för vårdhygienen bygger på Vårdhandboken, som används av medarbetarna framför allt när det handlar om moment som utförs sällan. Men det vardagliga rutinarbetet görs just på rutin. Och här finns, precis som i många andra sammanhang, mycket att göra när det gäller handhavandet.
- Det finns såklart många exempel på att medarbetare inom vården vet vad och hur de ska göra, men ändå inte gör det, säger Anna Frej. Och det är här som NanoLearning kommer in som ett bra komplement för att hålla liv i medvetenheten över tid.
Resultat visar på potential
Det går ännu inte att dra några säkra slutsatser av effekten av NanoLearning-kursen. Men statistiken för användandet efter ett år pekar ändå på en stor potential. Sammanlagt har över 105 000 lektioner skickats ut till medarbetare hos 285 vårdgivare och av dessa har 34 procent av lektionerna påbörjats. En siffra som Anna Frej betraktar som positiv, med tanke på att kursen inte är obligatorisk eller ingår i det vanliga utbildningsutbudet. Och av de som påbörjat sina lektioner är det hela 94 procent som slutfört lektionerna.
- Det är den siffran som är den intressanta, säger Anna Frej. Det är ju slutförandet av lektionerna som visar att de korta NanoLearning-lektionerna kan ge stora effekter på sikt.
Ett antal stickprov hos olika typer av vårdgivare pekar också på att kursdeltagarna själva uppger att de lärt sig mer om multiresistenta bakterier. Ett av målen med kursen var som sagt att höja kunskapsgraden för att på så sätt öka motivationen och förståelsen till varför rutinerna för vårdhygien är så viktiga att följa.
- Sen är det svårt att dra några långtgående slutsatser av så få svar, konstaterar Anna Frej. I och med att kursen är frivillig finns det förstås en risk att de mest motiverade medarbetarna går kursen, vilket såklart påverkar resultatet.
Anna Frej, som nu kombinerar magisterstudier i vårdhygien och smittskydd med rollen som vice vd i det nystartade bolaget P3S – Patient Safety Surveillance Solutions, tycker att det vore intressant om någon vårdgivare skulle göra NanoLearning-kursen obligatorisk. Det skulle ge bättre och mer tillförlitlig data.
- Det skulle vara intressant att se en jämförelse mellan t.ex ett boende inom äldreomsorgen och en vårdklinik på ett sjukhus. Resultaten av den här första insatsen pekar på att det finns en stor potential.