Nyhet  

Tydlig effekt av NanoLearning-kurs om våld i nära relationer

Tillsammans med Huskurage har Junglemap erbjudit arbetsgivare en kostnadsfri kurs i att upptäcka våld i nära relationer. Flera hundra privata och offentliga organisationer har genomfört kursen. Och effekterna är tydliga: kunskapen och medvetenheten har ökat markant.

NanoLearning
Man threatening a woman.

Den 25 november är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor eller Orange Day som den också kallas. Världen över uppmärksammas våldet och dess konsekvenser och olika initiativ tas för att ta ställning mot mäns våld mot kvinnor. Dagen efterföljs sedan av en internationell kampanj under namnet 16 days of activism against Gender-Based Violence.

Arbetsplatser viktig arena

Lagom till FN-dagen presenterar Junglemap resultat från NanoLearning-kursen Upptäck våld i nära relationer. En kurs som i samarbete med Huskurage lanserades under 2021. Eftersom Junglemaps NanoLearning-kurser riktar sig till företag och organisationer var det naturligt att vända sig till arbetsplatser för att öka kunskapen om hur jag som medarbetare kan agera och vad jag kan förvänta mig av min arbetsgivare.  

Beställ kursen kostnadsfritt via den här länken.

Tydligt resultat

Att kunna upptäcka och i bästa fall förhindra våld i nära relationer bygger på att du vet vilka typer av våld som förekommer, att du kan se tecken på att våld sker och att du vet hur man kan agera.

Junglemap är alltid noga med att mäta effekterna av insatser. Den här gången fick alla deltagare ta ställning till tre påståenden före och efter kursen enligt en skala från 1 (låg utsträckning) till 5 (hög utsträckning):

- ”Jag vet vilka olika typer av våld förövare använder sig av.”

- ”Jag känner till vilka tecken det finns på att våld sker i en nära relation.”

- ”Jag vet hur jag kan agera om jag känner oro för att någon på min arbetsplats utsätts för våld.”

Den positiva effekten är tydlig i flera olika typer av verksamheter. På ett privat företag med 45 anställda hade exempelvis det genomsnittliga resultatet ökat från 2,62 till 4,63 på den 5-gradiga skalan när de gäller kännedom om olika typer av våld, från låga 2,15 till 4,63 på samma skala när det kommer till att känna till tecken på att det finns våld i en nära relation. Och slutligen från 2,46 till 4,50 när det gäller att veta hur jag ska agera om jag känner oro för att någon på den egna arbetsplatsen är utsatt för våld.  

Göra stor skillnad

Den här ökade medvetenheten är smått sensationell bara på individnivå. När kursen genomförs samtidigt på en arbetsplats uppstår dessutom organisatoriska effekter som verkligen kan göra skillnad när det gäller att höja den gemensamma medvetenheten. Att med så små medel som ett antal tre-minuters NanoLearning-lektioner vara med och drastiskt höja medveten hos alla sina medarbetare, är något som fler företag borde ta chansen att göra.

Barnomsorgen viktig

I arbetet mot våld i nära relationer är olika typer av verksamheter viktiga på olika sätt. När kursen marknadsfördes var det många förskolor som nappade. Att personal inom barnomsorgen har hög kännedom och kan se tecken och agera på förekomsten av våld i hemmet, är oerhört viktigt. Även här verkar kursen har gett stor effekt. Ett exempel är en av alla förskolor där kunskapen om olika typer av våld ökade från 3 till 4 på den 5-gradiga skalan och från 2,14 till 4,00 när det gäller att känna till tecken på att våld förekommer.

Om vi leker med tanken att alla landets förskolor skulle erbjuda kursen till sina medarbetare så skulle det verkligen kunna göra skillnad!

Ökad trygghet om fler kan upptäcka

I den politiska debatten är så kallade trygghetsfrågor högt prioriterade av både väljare och politiker. Ofta med fokus på polisiära insatser och kriminalvård. Men våldet i nära relationer kan aldrig upptäckas och förhindras bara av poliser. Tvärtom. Det är framför allt grannar, vänner och bekanta som är de som finns på plats för att upptäcka saker i tid. En grupp som är viktig för att synliggöra båld är uppsökande omsorgspersonal.

I en kommunal resursgrupp som genomfört kursen ökade kunskapen om vilka typer av våld som förekommer från 3,20 till 4,00. Och kännedom om tecken på våld från 2,40 till 4,50. Återigen en markant positiv effekt av NanoLearning-kursen.

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra lite till. Bara genom ett par exempel kan vi se att det finns en enorm potential om arbetsgivare erbjuder den här kostnadsfria kursen till sina medarbetare. Som företag eller organisation kan ni visa att ni tar aktiv ställning genom att ge era medarbetare kunskaper om våldet och om hur ni alla kan agera. Kunskap som ökar tryggheten och som kan rädda liv.

Den 25 november är en viktig dag. Det är även de 16 dagarna av aktivism som följer därpå för att ta aktiv ställning mot mäns våld mot kvinnor. Minst lika viktigt är att skapa och bibehålla en ökad medvetenhet över tid, efter FN-dagar och kampanjer. Det är det som är poängen med NanoLearning som metod och det som vi från Junglemap vill bidra med.

 

Nyhet   24 november 2022